Acest site folosește cookie-uri. Prin apăsarea butonului "X" și navigarea în continuare pe acest site, vă exprimați acordul pentru folosirea acestora.
Citește mai multe

Conectare si sincronizarea intrerupatoarelor tactile cap scara LIVOLO Seria C7

Publicat de smartadmin 26.03.2018 2 Comentari Intrerupatoare tactile,Configurare intrerupatoare,

 

Conectarea a două întrerupătoare simple tactile cap-scară LIVOLO

 

 

Înainte de a începe acest articol vreau să vă spun că întrerupătoarele tactile cap-scară marca LIVOLO sunt compatibile cu instalația electrică folosită pentru conectarea întrerupătoarelor cap-scară mecanice (clasice). Singura adaptare care trebuie făcută este aceea de conectare a firelor la bornele întrerupătorului în alt mod decât cel folosit pentru conectarea întrerupătoarelor cap-scară mecanice (clasice).

Așadar, particularitatea întrerupătoarelor tactile cap-scară LIVOLO față de întrerupătoarele cap-scară mecanice este aceea că fiecare întrerupător tactil cap-scară LIVOLO trebuie să fie conectat la FAZĂ (F) iar între ele trebuie să fie conectate cu un fir pe borna COM a întrerupătorului

Figura 1. Conectarea a două întrerupătoare tactile cap-scară LIVOLO

 

Deci, dacă plecăm de la instalația cap-scară folosită pentru a conecta întrerupătoarele cap-scară mecanice (Figura 2), vedem că doar unul din întrerupătoarele mecanice este conectat la FAZĂ (F) iar celălalt întrerupător este conectat la sursa de ilumina (bec) și între ele sunt legate prin două fire comune care comută FAZA (F) între ele astfel încât această instalație să funcționeze în regim de cap-scară.

Figura 2. Conectare întrerupătoarelor cap-scară mecanice

 

Așadar, plecând de la această instalația clasică pentru conectarea întrerupătoarelor mecanice cap-scară în care în fiecare doză de aparat veți găsi 3 conductori (Figura 3), vom conecta întrerupătoarele tactile cap-scară LIVOLO folosind aceeași conductori doar  conectându-i la întrerupătoarele tactile cap-scară LIVOLO , în alt mod.

Figura 3. Instalați cap-scară pentru întrupătoare mecanice

 

 

Mai exact, vom transfera FAZA (F) din Doza de aparat 2 în Doza de aparat 1 folosind unul din conductorii comuni (galben), astfel că la întrerupătorul din Doza 2 la borna L vom conecta FAZA (F) și tot în aceeași bornă vom conecta unul din conductorii comuni (galben) și astfel vom transfera FAZA (F) și în cea de a doua doză (Doza 1), conductor de pare îl vom conecta la celălalt întrerupător LIVOLO, tot la borna L.

Atenție ! În borna L de la întrerupătorul tactil cap-scară LIVOLO din doza 2 vor fi conectate 2 (două) fire.

Figura 4. Instalația cap-scară pentru întrerupătoare tactile cap-scară LIVOLO

 

 

Conductorul (albastru) care plecă la bec din Doza 1, îl vom conecta la borna L1  a întrerupătorului tactil cap-scară LIVOLO din Doza 1.

Făcând aceste legături, vom rămâne cu câte un conductor comun (galben) în fiecare doza. Pe acesta îl conectam la bornele COM ale fiecărui întrerupător tactil cap-scară LIVOLO.

După conectare tuturor firelor din doză, vom observa că ledurile albastre/roșii de pe ambele întrerupătoare s-au aprins și luminează permanent. Astfel cele două întrerupătoare cap-scară sunt conectate ca în Figura 1.

În acest moment, întrerupătoarele sunt conectate corect și doar întrerupătorul care este conecta la bec va funcționa. Deci doar de la acest întrerupător puteți să stingeți/aprindeți becul.

 

Atenție ! Dacă ledurile de pe cele două întrerupătoare se aprind alternativ albastru-roșu însemnă că nu au fost executate corect legăturile electrice. Vă rugăm să refaceți legăturile conform schemei !

 

Pentru a funcționa această instalație în regim de cap-scară va trebui să executați procedura de sincronizare (vezi VIDEO) a celor două întrerupătoare.

 

 

Această procedură este una foarte simplă și se face în felul următor:

 1. Țineți apăsat cu degetul pe întrerupătorul care funcționează deja ( în Figura 4 este întrerupătorul din Doza 1) un timp de 4-5 sec. până auziți un “bip”.
 2. Luați degetul de pe acest întrerupător și mergeți la celălalt întrerupător. Apăsați o data pe acesta.
 3. Veți observa că ledurile albastru/roșu vor lumina intermitent și simultan pentru căteva momente. Asfel, întrerupătoarele au fost sincronizate și vor funcționa în regim de cap-scară.

*Dacă sincronizare nu a fost efectuată corespunzător, resetați toate întrerupătoarele din circuit ținând degetul apăsat pe fiecare buton un timp de 10-12 secunde ( trebuie sa se audă de două ori “bip”). Reluați procedura de sincronizare!

 

Conectare mai multor întrerupătoare tactile cap-scară LIVOLO la același circuit

Pe același circuit cap-scară putem conecta mai multe întrerupătoare tactile cap-scară LIVOLO astfel încât să putem stinge/aprinde lumina din mai multe locuri.

În general, producătorul recomandă să folosim pe același circuit maxim 3 întrerupătoare cap-scară LIVOLO *se pot conecta și mai multe întrerupătoare cap-scară dar depinde de lungimea firelor între ele.

Un alt aspect de care trebuie să țineți cont, este faptul că pentru a conecta mai multe întrerupătoare tactile cap-scară LIVOLO, NU aveți nevoie de întrerupător cap-cruce (ca la instalațiile cap-scară cu întrerupătoare mecanice).

Schema de conectare a mai multor întrerupătoare tactile cap-scară LIVOLO păstrează același principiu ca la conectarea a două întrerupătoare tactile cap-scară LIVOLO. Adică, trebuie să respectați principiul ca fiecare întrerupător trebuie să fie conectat la FAZĂ (F), iar toate întrerupătoarele trebuie legate între ele pe borna COM.

 

Figura 5. Conectarea a 3 întrerupătoare tactile cap-scară LIVOLO

 

 

După cum vedeți, în Figura 5, becul este conectat la întrerupătorul din mijloc. Deci, becul poate fi conectat la oricare întrerupător tactil cap-scară LIVOLO din circuit. Singur condiție este că becul trebuie conectat întotdeauna la borna L1, Faza (F) va fi întotdeauna conectată la borna L a întrerupătoarelor, iar între ele, toate întrerupătoarele trebuie conectate pe același fir, pe borna COM.

După ce executați toate legăturile electrice conform schemei din Figura 5, veți observa că doar întrerupătorul la care este conectat becul, va funcționa (cel din mijloc în cazul nostru).

La celelalte două întrerupătoare vor lumina doar ledurile - roșu sau albastru.

 

Atenție ! Dacă ledurile de pe întrerupătoare se aprind alternativ albastru-roșu însemnă că nu au fost executate corect legăturile electrice. Vă rugăm să refaceți legăturile conform schemei !

Ca și în cazul a două întrerupătoare tactile cap-scară LIVOLO, pentru a funcționa în regim de cap-scară, toate întrerupătoarele din același circuit electric, trebuie sincronizate între ele (vezi VIDEO).

 

Acest lucru se face la fel ca la sincronizarea a două întrerupătoare tactile cap-scară LIVOLO, urmând pașii următori:

 1. Țineti apăsat cu degetul pe întrerupătorul care funcționeză deja (în Figura 5 este întrerupătorul din mijloc) un tip de de 4-5 sec. până auziți un “bip”.
 2. Luați degetul de pe acest întrerupător și mergeți la unul dintre celelalte două întrerupătoare (nu contează pe care îl sincronizați prima data) . Apăsați o data pe acesta.
 3. Veți observa că ledurile albastru/roșu se aprind intermitent și simultan pentru căteva momente. Asfel întrerupătoarele au fost sincronizate și vor funcționa în regim de cap-scară.
 4. Pentru a sincroniza și pe cel de al treilea intrerupător, mergeți din nou la întrerupătorul la care este legat becul și care a funcționat primul ( în Figura 5 este întrerupătorul din mijloc) și țineți din nou degetul apăsat pe sticla acestuia aproximativ 4-5 sec. până auziți un “bip”.
 5. Luați degetul de pe acest întrerupător și mergeți la al treilea întrerupător și pe care nu l-ați sincronizat pâna acuma. Apăsați o data pe acesta.
 6. Veți observa că ledurile albastru/roșu se aprind intermittent și simultan pentru căteva momente. Asfel că și al treilea întreupător a fost sincronizat.

După ce ați parcurs pașii de mai sus, toate cele trei întrerupătoare tactile cap-scară LIVOLO vor funcționa în regim de cap-scară.

*Dacă sincronizare nu a fost efectuată corespunzător, resetați toate întrerupătoarele din circuit ținând degetul apăsat pe fiecare buton un timp de 10-12 secunde ( trebuie sa se audă de două ori “bip”). Reluați procedura de sincronizare!

Conectare unui întrerupător dublu tactile cap-scară LIVOLO pentru două circuite distincte.

De acest tip de instalație aveți nevoie în cazul în care aveți două circuite cap-scară diferite pe care doriți să le comandați din mai multe locuri ale casei.

De obicei aceste două circuite distincte au un punct comun (o doză de aparat) în care circuitele electrice se întâlnesc. În această doza vom folosi un întrerupător dublu tactil cap-scară !

Figura 7. Conectarea întrerupătorului dublu cap-scară LIVOLO (schema de conectare)

 

 

Așa cum se vede în schema de mai sus (Figura 7), întrerupătorul dublu tactil cap-scară LIVOLO este în mijloc. În această doză de aparat se întâlnesc cele două circuite cap-scară diferite - de aici pleacă alimentările pentru becurile din cele două circuite.

În partea stângă avem un circuit electric iar în partea dreapta avem cel de al doilea circuit electric. Cele două circuit se întâlnesc  la întrerupătorul din mijloc. Întrerupătoarele din stânga și din dreapta sunt întrerupătoare simple tactile cap-scară iar cel din mijloc este întrerupătorul dublu tactil cap-scară (Figura 8).

După ce executați legăturile electrice conform schemei din Figura 7, va trebui să efectuați procedura de sincronizare a întrerupătoarelor astfel ca ele să funcționeze în regim de cap-scară iar de la întrerupătorul din mijloc (în cazul nostru) să puteți comanda ambele circuite.

Pentru sincronizarea întrerupătoarelor urmați pașii următori:

Sincronizarea va începe de la întrerupătorul din mijloc în cazul nostru deoarece acesta este legat la becuri și doar acest funcționează în această fază.

 1. Apăsați și țineți degetul apăsat pe butonul din dreapta al întrerupătorului dublu tactil cap-scară dublu (cel din mijloc), până auziți un “bip” (4-5 secunde).
 2. Luați degetul de pe acest întrerupător și mergeți la întrerupătorul din dreapta. Apăsați o data pe acesta.
 3. Veți observa că ledurile albastru/roșu se aprind intermitent și simultan pentru căteva momente. Asfel întrerupătoarele pentru circuitul electric din dreapta au fost sincronizate și vor funcționa în regim de cap-scară.
 4. Pentru a sincroniza și celelalte întrerupătoare cap-scară aferente celuilalt cercuit, mergeți din nou la întrerupătorul dublu cap-scară (cel din mijloc în cazul nostru).
 5. Apăsați și țineți degetul apăsat pe butonul din stânga al întrerupătorului dublu tactil cap-scară până auziți un “bip” (4-5 secunde).
 6. Luați degetul de pe acest întrerupător și mergeți la întrerupătorul din stânga. Apăsați o data pe acesta.
 7. Veți observa că ledurile albastru/roșu se aprind intermitent și simultan pentru căteva momente. Asfel întrerupătoarele și pentru celălalt circuit au fost sincronizate și vor funcționa în regim de cap-scară.

*Dacă sincronizare nu a fost efectuată corespunzător, resetați toate întrerupătoarele din circuit ținând degetul apăsat pe fiecare buton un timp de 10-12 secunde ( trebuie sa se audă de două ori “bip”). Reluați procedura de sincronizare!

 

Alte scheme de conectare a întrerupătoarelor tactile cap-scară LIVOLO

Figura 9

 

Această schemă de conectare este utilizată atunci când aveți nevoie de un întrerupător dublu (pentru două circuite) de la care trebuie să comandați un circuit cap scară și un circuit simplu. Uitându-ne pe schema din Figura 9, observăm că trebuie să folosim un întrerupător dublu tactil cap-scară (VL-702S) și un întrerupător simplu tactil cap-scară (VL-701S).

La întrerupătorul dublu tactil cap-scară (VL-702S) vom conecta becurile de la ambele circuite (la bornele L1 și L2). Ambele întrerupătoare trebuie conectate la FAZA (F) pe bornele L iar între ele trebuie legate printr-un fir la bornele COM.

După ce s-au făcut toate legăturile electrice ca în schema din Figura 9, întrerupătoarele care trebuie să comande circuitul cap-scară, trebuie sincronizate între ele. Sincronizarea va fi făcută începând de la întrerupătorul dublu tactil cap-scară (VL-702S) urmând pașii următori:

 1. Ținem degetul apăsat pe unul dintre cele două butoane ale întrerupătorul dublu tactil cap-scară (VL-702S)  pentru un timp de 4-5 sec. până auziți un “bip”.
 2. Luați degetul de pe acest întrerupător și mergeți la întrerupătorul celălalt cap-scar. Apăsați o data pe acesta.
 3. Veți observa că ledurile albastru/roșu se aprind intermitent și simultan pentru căteva momente. Asfel întrerupătoarele pentru circuitul electric cap-scară au fost sincronizate și vor funcționa în regim de cap-scară.
 4. Butonul al doilea de la întrerupătorul dublu tactil cap-scară (VL-702S) va funcționa ca un întrerupător simplu tactil.

*Dacă sincronizare nu a fost efectuată corespunzător, resetați toate întrerupătoarele din circuit ținând degetul apăsat pe fiecare buton un timp de 10-12 secunde ( trebuie sa se audă de două ori “bip”). Reluați procedura de sincronizare!

 

Pentru orice alte schema de conectare a produselor marca LIVOLO ne puteti contacta la adresa de e-mail: [email protected] sau la numarul de telefon: 0745358050.

2 Comentari

cojocea claudiu:
Raspunde

-Buna ziua!Din cate am inteles eu la schemele cu intreupatoare cap scara,unul dublu si unul simplu,numai un bec se poate aprinde in regim de cap scara celalalt numai de la intrerupatorul dublu.Nu se pot folosi doua intrerupatoare duble cap scara ca sa se aprinda sau stinge ambele becuri indiferent in ce parte a camerei te afli?Deasemeni la schema cu doua intrerupatoare simple si unul dublu.aceiasi intrebare,nu se pot folosi trei intrerupatoare duble ca sa stingi/aprinzi cele doua becuri de la acelasi intrerupator?Exista posibilitate ,folosind aceste intrerupatoare cu atingere,sa se faca comanda ptr doua circuite de iluminat cu patru intreupatoare,la un hol mai lung,dar din acelasi loc sa stingi/aprinzi ambele becuri,circuite?Multumesc!

George:
05.07.2018, 09:14:32 PM
Raspunde

Cum pot conecta 3 întrerupătoare Livolo cap scara simple in momentul de fata având 2 cap scara si unul cap cruce care este conectat la 4fire? Mulțumesc!

Lasa un comentariu