Acest site folosește cookie-uri. Prin apăsarea butonului "X" și navigarea în continuare pe acest site, vă exprimați acordul pentru folosirea acestora.
Citește mai multe

Conectare si sincronizarea intrerupatoarelor tactile cap scara LIVOLO Seria C9

Publicat de smartadmin 18.10.2018 1 Comentari Intrerupatoare tactile,Configurare intrerupatoare,

Conectarea și sincronizarea întrerupătoarelor cap scara LIVOLO seria C9


Atenție !
Aceste întrerupătoare sunt întrerupătoare electronice și trebuie conectate exact cum este prevăzut în schema electrică de montaj aferentă !
NU conectați bornele A cu bornele B ale întrerupătoarelor ! 
Întotdeauna conecțați borna A cu borna A și borna B cu borna B.

 

După montarea întrerupătoarelor cap scară (VL-C901/2/3S) conform schemei electrice de montaj (fig. 1-3)  veți observa că doar unul din întrerupătoare funcționează (aprinde și stinge becul),  iar celălalt întrerupător este alimentat dar la atingere nu stinge/aprinde becul. În figurile de mai jos întrerupătorul care va funcționa în prima fază este întrerupătorul din stânga, cel la care sunt conectate becurile.

 

Fig.1. Conectarea a două întrerupătoare simple cap scară model VL-C901S.

 

     

Fig.2. Conectarea a două întrerupătoare duble cap scară model VL-C902S.

 

 

Fig.3. Conectarea a trei întrerupătoare triple cap scară model VL-C903S.

 

 

Pentru a funcționa această instalație în regim de cap-scară va trebui să executați procedura de sincronizare (VIDEO) a celor două întrerupătoare.
Această procedură este una foarte simplă și se face în felul următor:
  1. Țineți apăsat cu degetul pe întrerupătorul care funcționează deja, un timp de 4-5 sec., până auziți un “bip” (întrerupătorul din stânga în fig. 1-3).
  2. Luați degetul de pe acest întrerupător și mergeți la celălalt întrerupător și apăsați o dată pe acesta.
Veți observa că ledurile albastru/roșu vor lumina intermitent și simultan pentru căteva momente. Asfel, întrerupătoarele au fost sincronizate și vor funcționa în regim de cap-scară.
 
 
 
 
 
Conectarea și sincronizare a mai multor întrerupătoare cap scară marca LIVOLO seria C9 la același circuit
 
 
În cazul în care aveți 3 întrerupătoare cap scară montate pe același circuit (fig. 4), va trebui să efectuați aceeași procedură de sincronizare pentru fiecare întrerupător. Adică, din nou țineți apăsat cu degetul pe întrerupătorul care funcționează deja- A (întrerupătorul din mijloc din fig. 4- cel la care sunt conectate becurile) un timp de 4-5 sec. până auziți un “bip” după care mergeți la întrerupătorul B și apăsți o dată. 
 
Pentru a sincroniza și întrerupătorul al treile din circuit (întrerupătorul C), mergeți din nou la întrerupătorul A și țineți apăsat cu degetul din nou pe acesta  un timp de 4-5 sec. până auziți un “bip” după care mergeți la întrerupătorul C și apăsți o data (VIDEO).
 
În cazul în care aveți mai multe întrerupătoare cap scară conectate la același circuit, procedura trebuie repetată pentru fiecare întrerupător.
 
În figura 4 este prezentată schema electrică de conactare a 3 întrerupătoare triple cap scara LIVOLO seria C9 (VL-C903S). Aceeași schemă electrică trebuie respectată și la conectarea a 3 întrerupătoare cap scară LIVOLO seria C9 simple (VL-C901S) și duble (VL-C902S) doar că la aceste întrerupătoare va fi conectat 1 bec pentru întrerupătorul simplu (pe borna L1), respective 2 becuri pentru întrerupătorul dublu (pe bornele L1 si L2)
 
Obs. Becul poate fi conecta la oricare întrerupător din circuit iar sincronizare se va face întodeauna începând de la acest întrerupător și urmând pașii de sincronizare descriși mai sus.

Un alt aspect de care trebuie să țineți cont, este faptul că pentru a conecta mai multe întrerupătoare tactile cap-scară LIVOLO, NU aveți nevoie de întrerupător cap-cruce (ca la instalațiile cap-scară cu întrerupătoare mecanice).
 
 
Atenție ! 
Dacă ledurile de pe întrerupătoare se aprind alternativ albastru-roșu înseamnă că nu au fost executate corect legăturile electrice. Vă rugăm să refaceți legăturile conform schemei !
Dacă sincronizare nu a fost efectuată corespunzător, resetați toate întrerupătoarele din circuit ținând degetul apăsat pe fiecare buton un timp de 10-12 secunde ( trebuie sa se audă de două ori “bip”). Reluați procedura de sincronizare!
 
 
 

1 Comentari

Grigore:
20.12.2018, 05:08:46 PM
Raspunde

Bună seara! Cred că am altă schemă la întrerupătoarele mele cap-scară...așa-i că trebuie umblat și la doză? Adică am cîte 3 fire la fiecare dintre cele două butoane...

Lasa un comentariu